Home   ›   CF-woordenboek

CF-woordenboek

A

Alternating     =          Als een oefening links en rechts los van elkaar wordt uitgeoefend en links en rechts steeds elkaar afwisselen.

AMRAP           =          As Many Rounds (of reps) As Possible. Workout vorm waarin je binnen een vaste tijd zoveel mogelijk rondes/herhalingen maakt.

B

Barbell            =          De stang waarmee oefeningen gedaan kunnen worden.

Benchmark     =          Een voorgeschreven, schaalbare, workout, waarmee je je eigen progressie kunt meten.

BMU               =          Bar Muscle-Up.

Box                  =          Ruimte waar CrossFit gegeven wordt, je nieuwe tweede thuis.

C

C2B                 =          Chest to Bar pull-up.

C & J                =          Clean & Jerk, één van de twee olympische lifts.

Cal.                 =          Calorieën.

Complex         =          Wanneer een combinatie van verschillende oefeningen met een barbell of dumbbell onafgebroken moet worden uitgevoerd, wordt dit ‘een complex’ genoemd.

D

DB                   =          Dumbbell.

Dubs                =          Double unders, Conditionele oefening waarbij het springtouw twee keer ronddraait per sprong.

E

EMOM            =          Every Minute On the Minute. Workout vorm waarbij er voor een bepaalde duur, iedere minuut een vooraf bepaalde hoeveelheid werk wordt verzet.

F

For Time         =          Workout vorm waarbij een voorgeschreven hoeveelheid werk, zo snel mogelijk wordt gedaan.

G

G2O                =          Ground to Overhead. Wanneer iedere herhaling begint met het gewicht vanaf de grond en telt wanneer lichaam volledig gestrekt is met het gewicht boven het hoofd. De manier waarop dit gebeurt, mag de atleet zelf weten.

GHD                =          Glute Ham Developer. Een trainingstool waarmee bepaalde core oefeningen gedaan kunnen worden.

H

Hang-…           =          Als een oefening met een Barbell of Dumbbell etc. staat beschreven met ‘hang’ ervoor, betekent dat de beginpositie van de oefening vanaf boven de knieën is. Dit gaat dus alleen om de startpositie.

HSPU               =          HandStand Push-Up

I

J

K

K2E                  =          Knee to Elbow

KB                   =          Kettlebell Swing

Kipping            =          Een techniek waarbij met behulp van een heupbeweging een momentum word gecreëerd om de volledige bewegingsuitslag van een gymnastische oefening te behalen. In tegenstelling tot strict bewegingen, wordt nu het hele lichaam gebruikt en kan er een hoger volume behaald worden.

L

M

MB                  =          Medicine Ball.

MetCon           =          Het lichaam word op drie manieren van energie voorzien. Simpel gezegd het directe, middel snelle en het langzame energiesysteem. Deze drie werken altijd tegelijk, maar wanneer een workout op hoge intensiteit wordt gedaan en binnen ongeveer 20 minuten klaar is, wordt er vooral nadruk gelegd op de eerste twee systemen. Dit wordt ook wel Metabolische Conditioning (MetCon) genoemd.

MU                  =          Muscle-Up

N

No Rep            =          Wanneer een gemaakte herhaling niet voldoet aan de voorgeschreven standaard en dus niet telt.

O

OHS                 =          Overhead squat.

OLY                  =          Olympic weightlifting, De Snatch en de Clean & Jerk vormen samen de olympische lifts, ook wel weightlifting genoemd. Dit zijn de dynamische, snelle en explosieve lifts, die met een barbell of bijvoorbeeld een dumbbell uitgevoerd kunnen worden.

P

Paused…         =          Als een oefening staat voorgeschreven met ‘paused’ ervoor, houdt dit in dat je in de beweging een positie voor een bepaalde duur moet vasthouden. Er staat vaak nader gespecificeerd waar de pauze gehouden moet worden en voor hoelang.

Pistols             =          Squats op één been.

Power-…         =          Als er ‘power’ staat voor een voorgeschreven oefening met bijvoorbeeld een barbell, dan gaat dit om de ontvangstpositie. De beginpositie is dan vanaf de grond, of bij een ‘hang’ variant vanaf boven de knieën, waarna men na de strekking terug onder de barbell komt tot ongeveer een halve squat. Bij een power variant is dat de ontvangstpositie.

Powerlifting    =          Onder powerlifting vallen de squat, deadlift en de bench press. Ook wel de langzame lifts genoemd.

Q

R

Reps                =          Repetitions. Herhaling(en) in een workout.

RMU               =          Ring Muscle-Up

Row                 =          Roeien op de roeimachine. Dit kan gaan om afstand of om calorieën.

Rx                    =          Staat voor het Latijnse symbool wat staat voor ‘voorgeschreven’. Binnen CrossFit word hiermee gedoeld op dat iemand de workout heeft uitgevoerd zoals voorgeschreven. Belangrijker nog, is dat workouts als Rx worden voorgeschreven, om een bepaalde intentie mee te geven voor de workout.

S

S2O                 =          Shoulder to Overhead. De begin positie is met het gewicht op de schouders en de eindpositie is bereikt wanneer het lichaam volledig gestrekt is, met het gewicht boven het hoofd. De manier waarop de atleet dit doet, mag hij/zij zelf bepalen.

Sc                    =          Scaled, als er iets is aangepast aan de workout, naar het niveau van de atleet, zodat er veilig gewerkt kan worden, maar het wel uitdagend blijft zonder de bedoelde stimulus van de workout te verliezen.

Squat-…          =          Als een oefening met bijvoorbeeld een barbell wordt uitgevoerd in een squat variant, gaat dit over de ontvangstpositie. De start is vanaf de grond, of bij een ‘hang’ variant vanaf boven de knieën, waarna de barbell in de squat variant in een volledige squat positie wordt opgevangen. Dit wil zeggen dat de heupen onder de knieën zijn gekomen, voordat er naar de eindpositie van de beweging wordt gegaan.

Strict               =          Wanneer een gymnastische beweging strict wordt uitgevoerd, betekent dit dat de volledige bewegingsuitslag wordt bereikt, zonder een zwaai of een beweging vanuit de heupen, zoals bij bijvoorbeeld een kipping techniek.

Su                    =          Single unders. Conditionele oefening waarbij het springtouw één keer ronddraait per sprong.

T

T2B                 =          Toes to Bar.

T2R                 =          Toes to Ring.

Tabata             =          Door Dr. Izumi Tabata en zijn team is deze interval vorm als meest effectief bevonden om het lichaam te conditioneren, in tegenstelling tot een langere, lagere, continue inspanning. De standaard tabata bestaan uit 20 secoden werken en 10 seconden rust, voor 8 rondes.

TC                    =          Time Cap. Maximale tijdsduur voor een workout, zodat de bedoelde stimulus van de workout behouden blijft.

Tempo…          =          Als een oefening op tempo staat voorgeschreven, wil dit zeggen dat je de beweging vertraagt uitvoert.

U

Unilateraal      =          Oefeningen waarbij links en rechts los van elkaar worden getraind. Voordeel hiervan is dat er niet gecompenseerd kan worden met de voorkeurskant.

V

W

WOD               =          Workout Of the Day.

X

Y

Z